Jultider innebär ofta extra frestelser och faror för din hund eller katt. Så glöm inte bort dina fyrbenta vänner mitt i allt julbestyr! Vi har listat några av de viktigaste sakerna att tänka på.

Julpynt och presenter

Välj djurvänligt pynt, krossade glaskulor kan ge elaka skärsår i trampdynorna. Håll noga koll på var julpynt, julklappar och leksaker placeras någonstans. Hundar, framför allt valpar, vill gärna ta sig en titt på alla nya spännande saker som dyker upp under julen. En olycka inträffar snabbt och dessutom är det ju tråkigt att få sina nya fina saker söndertrasad. Man slutar aldrig förvånas över vilka konstiga saker som hundar kan få för sig att äta upp och har man otur orsakar den uppätna prylen en allvarlig propp i magtarmkanalen. Paketsnören är ofta en populär leksak för både hundar och katter. Men om snörena fastnar i magsäcken eller tarmen hos ditt djur kan det bli stora problem. Hunden eller katten får då ont i magen, kräks blir uttorkade och slöa. Om du misstänker att ditt djur fått i sig snören och drabbats av följande symptom är det viktigt att det snabbt kommer till veterinär som kan öppna tarmen och ta bort snöret.

Köttbullar, löksill och Janssons

Något som katter och hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till
anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner. Symtom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran.

Levande ljus

En viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof. Lämna inte din katt eller hund utan uppsikt i rum med tända ljus och låt dem inte leka och hoppa i närheten av eld. Elektriska ljus kan vara ett alternativ att ha i åtanke.

Fet mat

Undvik att ge fet mat till din hund och katt eftersom det kan orsaka kräkningar och diarré. Ett växande problem är också överviktiga djur.

Granen

Katter som gillar att klättra kan få stötar av att tugga på julgransbelysning. Dessutom gillar både hundar och katter att dricka det giftiga vattnet, så det är viktigt att täcka för så bra som möjligt.

Russin och vindruvor

Orsaken till förgiftning hos hundar och katter av russin och vindruvor är okänd, men man vet att en del hundar är känsligare än andra och hos dem kan det leda till allvarlig njursvikt.

Choklad

I choklad finns ett ämne som heter teobromin som hundar och katter inte klarar av att bryta ner. Därför blir de förgiftade om de får i sig för mycket choklad. Hur mycket choklad en hund kan få i sig utan att det blir farligt är individuellt. Men hundens vikt har betydelse liksom hur mycket teobromin det finns i chokladen. Mörk choklad innehåller mer teobromin per gram choklad än ljus choklad. Symptom på förgiftning är kräkning, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, salivering och hjärtklappning. Symtomen uppkommer inom 4-24 timmar. Om hunden fått i sig choklad bör du kontakta din veterinär.

Bulldeg

Se till att din hund inte får i sig bulldeg under julbaket. Ogräddad deg jäser i magen och ger gasfylld utspänd magsäck. Det bildas dessutom etanol som kan leda till alkoholförgiftning. Symtomen är illamående, utspänd buk, trötthet, vinglighet och i värsta fall medvetslöshet.

Giftiga växter

Många av våra vanliga julväxter är giftiga för hund och katt. Det är främst katter som blir förgiftade efter att ha smakat på julväxterna. Undvik Julstjärnor om du har en katt som gärna tuggar på växter. Amaryllis, Hyacinter, Mistlar, Julrosor, Tazetter och Tidlösa kan likhet med Julstjärna ge kräkningar och diarré om din katt fått i sig det. Liljor kan ge kräkningar, matvägran, trötthet och vid allvarliga fall orsaka njursvikt hos katt. Däremot är liljor ofarliga för hundar.

Lussebullar

Saffran i större mängder är giftigt för alla djur, inklusive människan. Lussekatter innehåller ofta också russin, som är giftigt för hundar och i värsta fall kan ge dem njurskador. Dessutom innehåller alla typer av bullar mycket kalorier, vilket är ett skäl att inte ge dem till sällskapsdjur. Det är dock en myt att man inte ska mata småfåglar med saffransbröd – den mängd saffran som finns i en liten bullbit är försumbar.

Nötter och små leksaker

Nötter och små leksaker kan fastna i tarmen och ge symtom som upprepade och intensiva kräkningar. Då är det viktigt att ditt djur får komma till veterinär för undersökning.

Källor: Agria Djurförsäkring, VetZoo, Evidensia