Flera svenska djurparker, akvarier och tropikhus har svårt att klara sig ekonomiskt under coronakrisen. Svenska djurparksföreningen efterlyser därför riktade stödåtgärder för att hjälpa branschen.
Skansen gick i slutet av mars ut och varnade för konkurs innan sommaren om inte regeringen skjuter till pengar. Där, liksom på Universeum i Göteborg, har besöken minskat med 90 procent. Och på Kolmården är läget också ansträngt:

– Det är en säsongsverksamhet och mellan perioden april och juli får vi in 70 procent av vår omsättning. På grund av regeringens restriktioner så kommer vi inte kunna bedriva full verksamhet, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts, som äger Kolmården till SVT nyheter.

Svenska djurparksföreningen konstaterar i ett pressmeddelande att läget är mycket allvarligt och att många verksamheter förlorat hela sin intäktsbas. Därför begär man nu särskilda stöd åt sina medlemmar, något Christer Fogelmarck välkomnar:

– Oavsett om vi har gäster eller inte så har vi ett enormt ansvar att se till att djuren tas omhand.

I Danmark ses en liknande utveckling och där varnar Helle Hegelund Knudsen, ordförande för föreningen Daza som representerar de 15 största djurparkerna och akvarierna i Danmark, för att parkerna kan tvingas avliva djur om stöd uteblir.

Flera svenska djurparker och akvarier vädjar nu om stöd från allmänheten. Man kan till exempel stödköpa årskort på Skansen och Skansen-Akvariet. För vidare information, besök din lokala parks hemsida för att se vad just de behöver hjälp med.