Hundsmuggling är ett samhällsproblem

Den organiserade hundsmugglingen har de senaste åren ökat i Sverige. Det beror på att efterfrågan på valpar ökade under pandemin och att de svenska uppfödarna inte kunde tillgodose det ökade behovet.
De som smugglar in hundar är organiserade ligor, föreningar och enskilda privatpersoner.

Riskerna med att införa och köpa smugglade hundar är många.
Införseln av hundarna medför ofta stort lidande under de långa transporterna utan mat och vatten. Valparna har ofta vuxit upp i misär och kan bära på sjukdomar. Men så länge det finns köpare kommer grymheten att fortsätta.
Du som köper en hund har ansvar för att säkerställa att valpen kommer från en bra uppfödning.
All befattning med djur som smugglats in illegalt i landet är brottsligt och kan ge fängelse.

I ett större perspektiv kan den illegala handeln med hundar sprida rabies till Sverige. Det är en obotlig och dödlig sjukdom, som varje år skördar 30 000–70 000 människors liv, främst i fattiga länder.

Det är vanligast att mindre hundar smugglas. Tidigare var det framförallt chihuahua. I dag är det mops, fransk bulldoggs och dvärghundar av spets-, yorkshireterrier- eller malteser. Även populära blandraser, till exempel pomchi och labradoodle, smugglas in i Sverige.

Valparna kommer ofta från storskaliga uppfödare i ursprungslandet eller har inhandlats för en billig penning på marknader. Många gånger är valparna i dåligt skick när de säljs. Flera saknar grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar. Veterinärintyg och annan dokumentation är dessutom ofta förfalskade.

Valpfabriker

Många av hundarna som smugglas in i Sverige kommer från ”valpfabriker”. Tikarna utsätts för tvångsparningar och lever under svåra förhållanden, både under dräktigheten och efter att valparna fötts. Valpar skiljs från sina mammor för tidigt vilket kan medföra beteendeproblem med rädslor eller aggressivitet. En del av valparna som föds upp på valpfabriker kan bära på smittsamma sjukdomar – och att behandla ett sjukt djur kan medföra stora kostnader.

Ska du köpa hund?

Handeln med smuggelhundar upphör inte förrän hundköpare förstår hur ett riktigt valpköp ska gå till.
Insmugglade valpar säljs oftast på internet, annonssajter och Facebook. Den som säljer en illegalt intagen valp erbjuder sig ofta att leverera den till köparen. Köpet sker ofta på en parkeringsplats eller annat anonymt ställe, ibland i en lägenhet där uppenbart ingen bor. Den enda kontaktuppgift köparen får är ett förnamn på säljaren och ett nummer till en kontantkortstelefon. Hundsmugglarna har blivit alltmer sofistikerade och kan använda främmande tikar som får agera mamma till insmugglade valpar, som sedan id-märks och veterinärbesiktigas.

Innan du börjar leta efter valp finns det bra checklistor från Svenska Kennelklubben att titta på först:

• Köp din hund på Köpahund.se – SKKs valpförmedlingssajt. Här förmedlas enbart hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben. Ta också gärna kontakt med rasklubben för mer information.
• Planera hundköpet lång tid i förväg – undvik impulsköp. En fyrbent familjemedlem ska du ha i många år så låt förberedelserna ta tid och vara omsorgsfulla.
• Om du får en känsla av att något är skumt – då är det säkert det! Ett förnamn och kontantkortsnummer räcker inte som kontaktuppgift.
• Valpen ska vara minst 8 veckor vid köp, ha godkända papper och nytt friskintyg utfärdat av veterinär.
• Kräv dokument: registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg ska vara med. Acceptera inte att uppfödaren lovar att skicka dem senare.
• Du ska kunna träffa uppfödaren i hemmet och det ska vara tydligt att hon/han/hen bor där med sina hundar.
• Fall inte för en gullig valp trots att allt känns fel och köp inte en medfaren eller sjuk valp för att rädda den. Varje sådan affär öppnar vägen för ytterligare en smuggelhund.
• Hämta aldrig en hund på en annan plats, till exempel en parkeringsplats.
• Köp direkt från en uppfödare och acceptera aldrig en mellanhand.
• Kontakta Svenska Kennelklubben för att se om uppfödaren är ansluten och mamman till valpen är registrerad med stamtavla alternativt kontakta Jordbruksverket för att kontrollera att mamman är registrerad i hundregistret. Det är lag på att alla hundar ska vara id-märkta och registrerade i hundregistret.

• Om valpen kommer från utlandet, säkerställ att den uppfyller införselkraven på Jordbruksverket.

Sälj och köp hund – Hundnet

Vi samarbetar med Hundnet, en ny plattform för att hundköp ska ske på ett tryggt och säkert sätt.

Tillsammans vill vi att hundköpare ska kunna vara säkra på vem de köper sin nya familjemedlem av, med slutmålet att försöka motverka smuggelhandeln. Hundnet är byggd med Bank-Id och chip-id kopplat till Jordbruksverket för att motverka oseriösa uppfödare och köpare.

Läs mer om ditt hundköp på Hundnet

Misstänker du smuggling av hundar? Kontakta:

Jordbruksverket för att anmäla misstanke om djursmuggling eller om du har frågor om hundregistret. Telefon: 036-15 50 00 eller e-post: jordbruksverket@jordbruksverket.se

Tullverket vid misstanke om djursmuggling, innan djuren kommer in i Sverige. Ring Tullverket på 90114 och meddela plats och ankomsttid.

Länsstyrelsen om du misstänker försäljning av valpar som hålls i en dålig miljö eller behandlas illa. Du gör anmälan till länsstyrelsen i länet där du ska köpa valpen. Kontaktuppgifter hittar du på respektive webbplats.

För råd och tips om hundköp: Svenska Kennelklubben eller mejla kopahund@skk.se.

Dela på sociala medier