Med hjälp av dold kamera har en djurrättsorganisation avslöjat grova övergrepp mot djur på ett KRAV-märkt slakteri i Skåne. SDFs generalsekreterare kommenterar bilderna i nyhetsklippet från TV4 nedan.
Filmmaterialet är inspelat det senaste året, vilket TV4 kunnat bekräfta. Den mest aktuella filmen togs i december 2020. Där kan man se hur en man anställd på slakteriet piskar grisar med kedjor, sparkar dem i ansiktet och hur en ofullständigt bedövad ko hängs upp i ena bakbenet. Dessutom används elpåfösare på grisar som inte kan förflytta sig. Gång på gång upprepas denna hantering av djuren. När en oanmäld inspektion görs av en KRAV-inspektör agerar personalen däremot enligt regelverket. Därefter återupptas verksamheten på samma regelvidriga sätt som tidigare.

Arbetsmetoden att filma djurhantering med dold kamera är i sig inte laglig. Samtliga medier har dock valt att visa dessa filmer med hänvisning till att händelserna på slakteriet kunnat verifierats i tid och rum och att de avslöjar grova övergrepp mot djuren.

– Det är förfärande och chockerande, ren misshandel av oskyldiga djur. Det är deras sista stund i livet som de får uppleva de här sakerna, säger SDFs generalsekreterare, Johan Beck-Friis och påpekar att det som sker bryter mot djurskyddslagen och är fråga om tortyr.

KRAV meddelar nu att slakteriets certifiering dras in i väntan på utredning.

Se nyhetsklippet från TV4 här. Varning för starka bilder!

Foto: TV4 Nyheter