Många konsumenter väljer att inte köpa ägg från burhöns. De flesta matkedjor har också en uttalad policy mot försäljning av burägg, när det gäller färska ägg. Men nu visar en rapport från Sveriges Konsumenter att ägg från burhöns finns i många färdiga matvaror.

I rapporten granskas färsk pasta, pannkakor och majonnäs. Det är svårt för konsumenter att få information om äggens ursprungsland och produktionssätt, eftersom det sällan står på förpackningen, om produkten inte är ekologisk. Det är tydligt att företag inte vill skylta med att deras produkter innehåller ägg från burhöns. Vill du undvika produkter som innehåller ägg från höns som levt i bur eller enbart inomhus ska du välja ett ekologiskt alternativ.

 

Johan Beck-Friis, generalsekreterare på Svenska Djurskyddsföreningen säger så här:
”Det är en anständighets- och redlighetsfråga att klargöra vilken typ av djurhållning äggen kommer ifrån. Våra medlemmar vill kunna välja den djurvänligaste maten även när det gäller sammansatta produkter. Det förutsätter en tydlig redovisning av såväl hönsens som andra djurs uppfödningsvillkor.”

Läs rapporten De dolda buräggen