Nej, levande djur är inga bra julklappar även om de toppar många barns önskelistor. Däremot är det en strålande idé att uppmuntra barns intresse för djur.
– Det finns mycket forskning kring barn och djur, säger Ulf Uddman, ordförande i Djurbranschens Yrkesnämnd. Att växa upp med djur gör oss människor mer empatiska och sociala, gör att vi lättare kan tolka kroppsspråk och barn utvecklar sina vårdande egenskaper. Dessutom stärker det barns självkänsla.

Sedan 2006 har antalet hushåll med barn som har smådjur som t ex marsvin minskat, visar en studie från SCB. Och visst, att ha djur kräver tid och engagemang, oavsett om det är en hund, ett marsvin eller akvariefiskar.

– Men fördelarna överväger, menar Lars Johan Forsberg, ordförande för ZOORF som under hösten dragit igång projektet Skolakvariet.

Skolakvariet är ett helt nytt projekt där ett tiotal skolklasser i årskurs 5 bildar team med en lokal zoobutik som fungerar som mentor. Klassen får ett akvarium med handledning och support och målsättningen är att projektet ska öka intresset och förståelsen för djur och djurhållning. Men tanken är också att akvariet kan användas i undervisningen i flera ämnen; räkna ut volymen, skriva en berättelse om akvariet på svenska eller engelska eller kanske måla av ett akvarium som ett gemensamt projekt i klassen.

Barns intresse för djur brukar vakna tidigt. De studerar insekter, maskar, grodor, fåglar och andra djur som finns i naturen och brukar vara nyfikna på grannens

hund eller katt. Har familjen djur kanske barnen vill ha något eget husdjur att
sköta om och små sällskapsdjur som kaniner, hamstrar eller marsvin är en bra början.

Djurintresset kan dessutom vara en inkörsport till ett framtida yrke. En kartläggning som DYN gjort visar att djurbranschen är en växande framtidsbransch med många yrken, såväl teoretiska som praktiska. Djurägare köper allt fler tjänster, förutom sjukvård och rehabilitering ökar antalet hunddagis, katthem och olika former av omvårdnadstjänster för djur. Och nya yrken med, kring och för djur ökar konstant.

Så uppmuntra gärna barnens djurintresse, givetvis på ett sätt som passar familjen. Besök en djurpark eller 4H-gård, se filmer, läs böcker eller skaffa ett husdjur; hund, katt, tamråtta eller marsvin beroende på tid och möjligheter att sköta om den nya familjemedlemmen. Men vänta gärna till efter jul. Allt härligt julstök och stoj är inte den bästa miljön för ett djur att börja sin nya tillvaro i.

***

Texten är ett pressmeddelande från Djurbranschens Yrkesnämnd (DYN). Svenska Djurskyddsföreningen är en av medlemsorganisationerna.