SDFs sponsring av fågelholkar till en skolklass i Åkersberga fick nyligen en märklig vändning. När holkarna var målade och uppsatta vandaliserades platsen och konstverken slogs i spillror. Men med hjälteinsats från föräldrar och lärare har man lyckats laga och återställa fågelholkarna.

Eleverna i årskurs 3 på Akers friskola hade jobbat med projektet under hela våren och glädjen var stor när fågelholkarna var monterade, målade och uppsatta i skogen bakom skolan. Sedan hände det som inte fick hända. Någon eller några rev ner holkarna, slog sönder och spred ut dem i närområdet. Turligt nog hade inga fåglar ännu flyttat in.

– Vi fick alla en chock när vi kom till skolan och såg detta. Det var som ett lock av sorg över hela klassen, tårarna var inte långt borta. 20 av 25 holkar var nedrivna, sönderslagna eller helt borta, säger Katarina Wigren, lärare på skolan.

Katarina Wigren skickade ut meddelande till föräldrarna i klassen och redan samma kväll hade man lyckats sätta upp alla holkar igen. Fågelprojektet har inte bara engagerat skolan och eleverna, även andra boende i Åkersberga har tagit till sig historien om fågelholkarna.

– Det är fantastiskt, det är så mycket kärlek i det här projektet. Sedan vi fick upp dem igen har de suttit uppe och vi vet att många kommuninvånare tar sina promenader här förbi på kvällarna och helger nu, just för att ”vakta” lite. Nu hoppas vi att de får vara ifred, säger Katarina Wigren.