Kunskapssajten HästSverige, som SDF stöttar, vinner pris för hållbar hästnäring och sport. Bakom Hållbarhetspriset 2024 står Lövsta Future Challenge och Göteborg Horse Show.

HästSverige är en kostnadsfri sajt som förmedlar evidensbaserad kunskap om allt som rör hästar. Motiveringen till priset lyder:

”Vi vet att många hästägare använder kunskapssajten HästSverige när man diskuterar foderstater, diskuterar en hästs mående, läser på om nya rön eller bara vill söka kunskap. Jag skulle verkligen önska att ännu fler hittar denna källa till både inspiration och fakta. Dessutom så är allt presenterat på ett tydligt och enkelt sätt som gör det lätt för alla som vill lära sig mer. Nyfikenhet och kunskap är en viktig nyckel till god hästhållning och djurvälfärd och HästSverige gör en otrolig insats”, säger Alexandra Mörner, ordf. i juryn för Hållbarhetspriset och femte generationen av ägarfamiljen bakom Lövsta Stuteri.

Anna-Lena Holgersson är ansvarig utgivare för HästSverige. Hon kommenterar vinsten så här:

– Det känns fantastiskt att kunskapssajten HästSverige är så uppskattad och nu uppmärksammas på detta sätt! Det är en ära att få företräda alla som bidragit till den värdefulla sajt på ca 800 sidor som vi har idag! Det stora värdet med HästSverige att det är en lättillgänglig källa för alla till faktagranskad kunskap som är byggd på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Bakom HästSverige står bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), Agria djurförsäkring och Svenska Djurskyddsföreningen. Samtliga myndigheter och organisationer som stöttar HästSverige värnar alla om behovet av kunskap om häst som vilar på vetenskaplig grund.

Fotomontage: HästSverige