Under coronapandemin har SDF tagit emot ett ökat antal telefonsamtal om hundar som lämnas själva under dagarna. Men vad gäller, hur länge kan man lämna en hund hemma? Hur ofta ska den rastas?
Även om en del hundägare nu jobbar hemifrån under coronakrisen lämnas många hundar ensamma när människor är på jobbet. Det har blivit tydligt i och med ett ökat antal telefonsamtal till SDF från oroliga grannar.

– Många människor är hemma i större utsträckning nu än tidigare och har mer uppsikt över sina grannar. Samtalen kan handla om att man märker att en hund står och skäller i lägenheten bredvid, och att den lämnas utan uppsikt en stor del av dagen. De ringer till oss och undrar vad de kan göra, säger Niklas Lundberg, kanslichef på SDF.

Hundar är flockdjur och mår inte bra av att vara ensamma en längre tid. De behöver få träffa människor flera timmar varje dag och aktiveras på lämplig sätt efter ålder och ras.

Enligt Jordbruksverket föreskrifter och allmänna råd bör vuxna hundar rastas minst var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar oftare än så. Hundar som hålls i rastgård måste få komma ut och rastas på annan plats minst en gång om dagen.

Misstänker man att en hund eller annat djur far illa ska man vända sig till Länsstyrelsens djurskyddshandläggare i det län där man bor. På www.lansstyrelsen.se kan man klicka sig fram till rätt län. Om man tror att en hund far akut illa eller plågas: kontakta polisen på 114 14.

Läs mer på Jordbruksverkets sida om skötsel av hundar här.