Svenska Djurskyddsföreningen fick efter nyårshelgen ett telefonsamtal från en medlem som reagerat över att en zooaffär i södra Sverige erbjöd mellandagsrea på levande kaniner: “27/12 – 31/12 50% på våra söta kaniner”.

Därefter har fler exempel kommit till föreningens kännedom. Med anledning av det har SDF skrivit ett brev till Zoobranschens Riksförbund (ZooRF) med en uppmaning att upphöra med liknande kampanjer då det ökar impulsköp av smådjur.

Kampanjer med extrapriser på djur är inte olagligt men djupt oetiskt, menar SDF. Med spontanköpen ökar också djurskyddsproblemen när köparna tröttnat på djuren eller insett att köpet medför tid och kostnader för daglig skötsel.

De zoobutiker som är medlemmar i ZooRF ska följa de “etiska, legala och yrkesmässiga krav som ställs på branschen från myndigheter och allmänhet”.

– Detta är en bra princip men också en princip som förpliktigar. Vi hoppas därför att ZooRF tillsammans med oss vill motverka ogenomtänkta impulsköp av levande djur genom att förespråka fasta priser på djuren men gärna ordna rea-kampanjer på foder och tillbehör, skriver SDFs ordförande Lillemor Wodmar och generalsekreterare Johan Beck-Friis.