Priset som Årets djurvän tilldelas Kottecentralen – en ideell räddningsverksamhet för skadade igelkottar och ekorrar. Priset delades ut på Svenska Djurskyddsföreningens årsmöte den 23 maj 2024.

Kottecentralen har funnits sedan 2006 och håller till i Nygård i Lilla Edets kommun. Varje år tar de emot hundratals skadade igelkottar och ekorrar som lämnas in av privatpersoner. När djuren är rehabiliterade släpps de ut i naturen igen.

Motiveringen till Årets djurvän lyder: ”Kottecentralen – Arbetar med att rädda och rehabilitera skadade igelkottar och ekorrar. Ett arbete som ur djurskyddssynpunkt är mycket värdefullt då djuren får en ny chans till ett liv i frihet.”

Grattis till priset!

– Tack, det känns överraskande och roligt att vi får detta fina pris, säger Sofie Jonasson, som driver Kottecentralen ihop med sin familj.

Hur ser läget ut för dessa djur?

– Antalet skadade igelkottar och ekorrar har ökat stadigt varje år, inte för att det finns fler av dem utan för att människor vet att vi finns och att man kan kontakta oss. Hittar man ett skadat djur är det bäst att lägga det i en låda/kartong försett med lock med lufthål i. Mörker gör att djuret lugnar ner sig. Sedan kontaktar man en rehabiliterare.