Under sommaren åker många bort en tid, och vid längre vistelser hemifrån är det viktigt att se till att husdjuren får den tillsyn de behöver och enligt lag ska ha.
Innan du reser i väg har du som djurägare ansvar för att ditt djur kommer må bra under din bortavistelse. Våra husdjur mår alltid bäst om de har sällskap så ofta och mycket som möjligt. För att de ska få det kan djuret tillfälligt flytta hem till en djurvakt eller till ett pensionat. Du kan också låta en vän eller familjemedlem bo hemma hos dig under tiden du är borta för att ta hand om djuret.

I djurskyddslagen finns minimikrav på hur ofta våra husdjur ska ha tillsyn. Enligt dessa ska både katter och hundar ses till minst två gånger dagligen. För hundar krävs dock i praktiken tillsyn oftare än så, då rekommendationen är att de rastas var sjätte timme under dagtid.

 

 

 

Valpar och äldre hundar bör rastas ännu oftare, och hundvalpar under 4 månader får bara lämnas ensamma under mycket korta stunder.

Mindre husdjur som kanin, hamster, marsvin och sällskapsfågel ska enligt lag ha tillsyn minst en gång om dagen. För både kanin och sällskapsfågel är huvudregeln att hålla dem i par eller flera eftersom de är sociala djur som behöver sällskap och interaktion.

Svenska djurskyddsföreningen rekommenderar de lösningar som ger alla djur maximalt med sällskap, och passar på att önska dig och dina husdjur en glad sommar!