Den 12 juni rapporterade vi om katten Felix från Kanada, som pga coronakrisen fastnade på Arlanda. Den 30 juni fick Felix lämna karantänen och kunde återförenas med matte Felicia, tack vare insatser från SDF och Djurhemsförbundet.

Lyckan var stor när matte Felicia Tigerstrand kom ut från Arlandakarantänens stålgrindar med Felix i en svart/vit transportväska. Det var slutet på en 21 dagar lång karantän för Felix, en lösning som kunde ordnas tack vare förhandlingar och finansiering från SDF och Djurhemsförbundet.

Felicia hade ordnat alla vaccinationer och veterinärintyg som krävdes innan avresan från Kanada, men coronakrisen gjorde att hennes flyg ställdes in och hon kom inte till Sverige förrän nästan två månader senare än planerat. Då hade hennes veterinärintyg blivit för gamla för EUs regler men när hon försökte skaffa ett nytt intyg i Kanada hade alla veterinärkliniker där tvingats stänga.

Felicia hamnade på Arlanda i ett mardrömslikt moment 22, där alla alternativ utom att avliva den friska och vaccinerade katten verkade omöjliga. I det läget grep SDF och Djurhemsförbundet in och kunde efter långa förhandlingar erbjuda en lösning som Jordbruksverket accepterade.

Felicia och Felix har nu åkt till Felicias bostad i Borlänge, där Felix börjar sitt liv som svensk katt. Som medskick hem fick matte en låda med kattgodis av SDFs generalsekreterare (bilden) och Djurhemsförbundets företrädare, som mötte upp på Arlanda när Felix lämnade karantänen. SVTs Rapport fanns också där och intervjuade den lyckliga kattägaren.

Se reportaget från SVT Nyheter här.