Under oktober, november och december ökar antalet trafikolyckor där sällskapsdjur är inblandade kraftigt. Det visar Sveland Djurförsäkringars statistik över 2019.
Under november 2019 skadades eller dog fyra gånger fler djur i trafikolyckor än under juni månad samma år. Framför allt gäller skaderisken hundar: av alla trafikskadeärenden hos Sveland under 2019 handlar 64 procent av fallen om hundar. En topp kan också ses i augusti och september då jaktsäsongen är igång och jakthundar sprungit ut i trafiken och blivit påkörda.

Men det finns saker man kan göra för att minska risken för att ens djur råkar ut för trafikolyckor. Det första är att hålla hunden kopplad, och att inte använda flexikoppel i trafiken. Många olyckor sker just i tätorter, vid övergångsställen och på parkeringsplatser. Om hunden dessutom är tränad och van vid att vistas i trafikerad miljö minskar risken ytterligare. I skogen kan man använda långlina så att hunden kan röra sig ordentligt.

Viktigt är också att katt, hund och människa har ordentligt med reflexer. Reflexerna ska synas både bakifrån, framifrån och från sidorna. Tänk också på att reflexer inte håller hur länge som helst, de blir gamla och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Även lysdioder som man fäster i djurets koppel, halsband och i sina egna kläder gör att man lättare syns i mörkret.

När det gäller hästar är det bra att regelbundet kontrollera staketen i hagen så att hästarna inte kan ta sig ut och upp på vägarna. Att hästar skadas i trafiken är inte lika vanligt som att hundar och katter gör det, men när det händer beror det ofta på att de tagit sig ut ur sina hagar.

Skydda ditt djur! Som medlem i SDF får du ett hundreflex-halsband gratis. Beställ här