Den 13 september började Maria Lönn som ny generalsekreterare för Svenska Djurskyddsföreningen. Hon har tidigare arbetat på Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW, och även som djurskyddshandläggare på länsstyrelsen. Maria Lönn ersätter tidigare generalsekreterare Johan Beck-Friis.
Till hälften akademiker och till hälften entreprenör, så beskriver Maria Lönn sin yrkesbakgrund. Det akademiska består av en magisterexamen i biologi med inriktning mot etologi och entreprenörsådran har lett till flera egna företag, bland annat inom hästverksamhet, fastigheter och apputveckling. Sedan 2006 har hon arbetet med djurskyddsfrågor, först på Länsstyrelsen i Gävleborg, därefter på SCAW. Nu ser hon fram emot att kombinera sina båda “sidor”.

– Jag är hedrad över att få vara delaktig i en så anrik och stor djurskyddsorganisation och ser fram emot att få kombinera mitt intresse för djurskydd med mitt driv att utveckla verksamheter. Min förhoppning är jag tillsammans med medarbetarna ska få föreningen att växa. Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka djurens situation och det är väldigt viktigt.

Maria växte upp i Sandviken i en stor familj där djur var en naturlig del av vardagen: hundar, marsvin, undulater och kaniner. Hon tillbringade också mycket tid i stallet som barn och fick sin första egna häst, ett engelskt fullblod, som 13-åring. För ett år sedan flyttade hon till Stockholm med sin familj, som även inkluderar hunden Lisa. Hon har en förkärlek för gamla hus och ägnar gärna fritiden åt att renovera familjens nyinköpta och “riktigt nergångna” torp.

Vilken djurskyddsfråga tycker du är mest angelägen just nu?

– Problemen med smuggelhundar känns väldigt aktuell. Det behövs mer resurser åt tullen för att stoppa den illegala, plågsamma införseln av valpar. Men framför allt behövs mer information till allmänheten för att få dem att sluta köpa hundar från oseriösa säljare. Utan köpare finns inget behov av insmugglade hundar, så sluta köp!