Nyhetsmagasinet Fokus har i ett utskick till sina prenumeranter ett annonsblad som täcker omslaget och som väckt mycket starka känslor. Bilden visar en hund som får en pistol riktad mot huvudet.
Förutom border collien som har en pistolattrapp mot sin tinning finns en text i annonsen som lyder: ”Två riktigt bra erbjudanden. Tackar du nej till båda så skjuter vi hunden.” Syftet med annonsen är att locka nya prenumeranter och enligt Johan Hakelius, politisk chefredaktör, är det en parafras på ett gammalt engelskt tidningsomslag på den numera nedlagda humortidskiften National Lampoon.

Hakelius skriver vidare i sin inledare med rubriken, ”Alla hundar dör”: ”Men titta in i Bessies ögon och fråga dig själv; vill du verkligen förkorta just den här hundens liv?”

I sociala medier har tonläget varit upprört, många tycker att tilltaget är osmakligt och att förevändningen att det skulle vara satir och humor inte rättfärdigar det våldsamma budskapet och hotet som riktas mot hunden.

– Det är direkt olämpligt att använda våld mot djur som ett argument i en annons, även om man kallar det parafras eller satir, kommenterar SDFs generalsekreterare Johan Beck-Friis. Dels är det få svenskar som känner till tidningen National Lampoon, dels är det i åtskilliga fall av kvinnomisshandel en realitet att män hotar med, eller utför våld mot familjens hund om de inte får som de vill. Annonsen i Fokus upplevs säkert som ytterligare ett slag i ansiktet för de utsatta kvinnorna och utgör för övriga läsare ett avskräckande exempel på dåligt omdöme och smaklöshet, avslutar Johan Beck-Friis.