För en tid sedan fick SDF en förfrågan om att bidra till en skolklass inköp av fågelholkar. Det ville vi gärna. Nu finns 26 byggsatser redo att monteras.
På Akers friskola i Åkersberga utanför Stockholm har Katarina Wigren, lärare i åk 3, dragit igång ett fågelprojekt. Varje elev ska måla, montera och sätta upp en fågelholk i skogen bakom skolan. Parallellt ska barnen forska om antingen blåmes, talgoxe eller stare som de sedan skriver faktatexter och sagor om. Projektet ska därefter redovisas och sagorna läsas upp för elever i förskoleklasserna.

– Jag har länge velat göra ett liknande projekt, säger Katarina Wigren. Svenska Djurskyddsföreningen känner jag till sedan tidigare och tänkte därför att jag skulle höra efter om vi kunde få bidrag till inköpen. Nu ligger fågelholkarna här och väntar på att göras i ordning. Det är jätteroligt och eleverna är väldigt engagerade.

Syftet med projektet är dels att öka kunskapen om fåglar, men också att få eleverna att känna att man kan göra något för djuren och naturen.

– Det är viktigt att de får med sig känslan för naturen, tycker jag. Drömmen är att vi ska kunna sitta här i skogsbacken så småningom och se när småfåglarna tar sina första flygturer.

Byggsatserna har gjorts av en lokal snickare, Teodors Fjäderfä och bisysslor AB, som tyckte att projektet var så kul att han skickade med några extra fågelholkar. Mer om fågelprojektet kan du läsa i nästa nummer av Djurens Värld som utkommer i juni 2020.