Parken Zoo har i flera år arbetat med att undervisa Eskilstunas skolbarn om djur och natur. Svenska Djurskyddsföreningen sponsrar verksamheten ekonomiskt och är medgrundare till undervisningsmaterialet som används.
En dag i september fick SDFs kansli följa med en förskoleklass från en av Eskilstunas skolor till Parken Zoo. Barnen kom för att lära sig om djur, vad de behöver för att må bra och för att få en förståelse för att djur också har känslor och måste behandlas med respekt. I alla fall är det förhoppningen, berättar Louise Nilsberth, zoopedagog och mångårig medarbetare på Parken Zoo.

– Vi vill att de ska få en känsla för både djur och natur, att det växer fram en kärlek helt enkelt. För det man älskar vill man bevara och ta hand om, därför är det viktigt att vara mycket i naturen men också ge barnen en möjlighet att knyta an till djuren. Och det är viktigt att göra det i tidig ålder.

Undervisningen utgår från REDE, som står för respekt, empati, djur och etik. Svenska Djurskyddsföreningen är medgrundare till konceptet som idag omfattar material för både yngre och äldre barn. Lektionerna är uppdelade i 15-20 minuter långa pass och berör fem områden: djurens känslor, reptilmöte, husdjurstips/de fem friheterna, träffa djuren i lilla zoo samt insekter/biologisk mångfald.

Under dagen fanns många tillfällen till närkontakt med djuren och de barn som ville fick möjlighet att klappa allt från skäggagam och gutefår till kackerlackor och kaniner. Men all kontakt sker på djurens villkor:

– De får själva bestämma om de vill komma fram och hälsa, vi är gäster i djurens hem, säger Louise.

 

Ett längre reportage från Parken Zoos barnundervisning finns att läsa i Djurens Värld nr 3 2020 som utkommer den 28 september. Djurens Värld är SDFs medlemstidning och ingår i årsavgiften – vill du bli medlem och få tidningen hemskickad fyra gånger om året? Klicka här