Många har hört av sig till Svenska Djurskyddsföreningen efter det att SVT visat delar ur en film som avslöjar allvarligt djurplågeri kopplat till djurtransporter mellan EU och Turkiet. Nu kräver vi hårdare kontroller från myndigheternas sida.
I ett nyhetsinslag i SVT i förra veckan visades delar av en film som avslöjar de fruktansvärda djurtransporterna som varje dag går genom EU till Turkiet. Filmen visar hur tusentals djur under flera dygn i sträck plågas i stark hetta, smuts och trängsel utan tillgång till vare sig vatten eller mat. Filmen avslöjar också hur djuren slaktas utan bedövning.

Svenska Djurskyddsföreningen har tagit emot flera upprörda reaktioner från medlemmar och allmänhet. Föreningen ser med bestörtning på det djurplågeri som avslöjas och har valt att, i likhet med flera andra djurskydds-
organisationer, att kontakta landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att be honom ta upp missförhållandena med sina ministerkolleger i EU. Det som avslöjas i filmen strider mot EU:s djurtransportregler, men det är uppenbart att kontrollen måste förbättras avsevärt.

Vi är glada att Sven-Erik Bucht snabbt reagerade på SVT:s inslag genom att fördöma transporterna och att han i en kommentar till SVT lovat att ta upp frågan vid nästa ministermöte i Bryssel.

Filmen som SVT visade bilder från har tagits fram genom ett samarbete mellan de tre europeiska djurorganisationerna Eyes on Animals, Tierschutzbund Zürich och Animal Welfare Foundation.

Nedan kan man se filmen i sin helhet. Vi vill varna för mycket starka scener.