Innan majbrasan tänds på valborgsmässoafton är det viktigt att kontrollera att inga djur gömmer sig bland grenarna. Igelkottar och andra smådjur bygger ofta bo i rishögar som har fått stå ett tag. Och tänk gärna ett extra varv på djuren innan eventuella fyrverkerier skjuts av – många djur, såväl tama som vilda, mår dåligt och lider av de höga smällarna.

För små harungar, igelkottar och fåglar är majbrasan som fått stå och samla på sig grenar och ris under en längre tid den perfekta boplatsen: det är både tryggt och ombonat. Men brasan blir snabbt en dödsfälla för djuren som byggt bon till sig och sina ungar när den tänds. Igelkotten har dessutom en tendens att vid fara rulla ihop sig till en boll och inte fly undan elden. Men det finns några saker du kan göra för att hjälpa djuren:

  • Om brasan inte är för stor, flytta den ett par meter. Om den inte går att flytta – försök att lyfta upp rishögen och se om där finns några djur.
  • Stampa i marken, peta med en kratta eller en gren eller försök att ”skaka” högen. Förhoppningsvis skräms djuren ut och tar sig bort från platsen.
  • Var ute i god tid, gör åtgärderna ovan flera timmar innan brasan är tänkt att tändas.

På vissa platser är fyrverkerier på valborgsmässoafton en tradition. Tyvärr orsakar det svårt lidande för många djur. Fira gärna in våren men gör det med djurvänliga alternativ!

Att tända en rislykta som sakta stiger upp i den mörka himlen har de senaste åren blivit populärt. Titta efter sådana i trä som kan förmultna i naturen i stället för metallkonstruktionerna. Eldshower, laserskådespel eller ljus- och bildspel av drönare är andra alternativ som är skonsammare för djuren.