Hur länge ska vi tycka att användandet av fyrverkerier är försvarbart? Är det inte dags att börja fira med förnuft nu?

Svenska Djurskyddsföreningens generalsekreterare Maria Lönn debatterar om ett förbud mot fyrverkerier för privatpersoner tillsammans med ordföranden för Riksföreningen Stoppa Fyrverkerier för privatpersoner i Sverige, Rasmus Palmqvist.  Debattartikeln publicerades i Aftonbladet Debatt den 30 december 2022 och är ett led i kampanjen Stoppa Fyrverkerier för privatpersoner, som föreningarna driver tillsammans. Kampanjen pågår tills vi nått vårt mål. 

Fyrverkerier drabbar djur, människor, natur och miljö. Det är inte rimligt att fortsätta tillåta detta när vi vet vilka skador det åsamkar varje år.

Vi menar inte att man inte ska fira in det nya året. Självklart ska vi fira! Men det finns bättre alternativ. Tänd en brasa, låt barnen tända tomtebloss och stjärnskåda om vädret tillåter.

Kommuner och företag kan arrangera eldshower, laserskådespel eller ljus- och bildspel med drönare. Det är vackert, vänligt och drabbar inte andra.

Vi kräver ett förbud för privatpersoner att använda fyrverkerier och vi kommer att fortsätta kräva det tills våra beslutsfattare lyssnar.

Läs artikeln i sin helhet här:  Debattartikel Aftonbladet Debatt