Svenska Djurskyddsföreningen, SDF, startar en kampanj tillsammans med Riksföreningen Stoppa Fyrverkerier för Privatpersoner i Sverige, RSFP. Fyrverkerier orsakar lidande och död för både tama och vilda djur. Fyrverkeripjäser innehåller dessutom miljöfarliga kemikalier och livsfarliga ämnen.

Hund-, katt- och hästägare har vittnat om svåra traumatiska upplevelser för sina djur. De höga ljuden kan orsaka allvarlig psykisk stress, fysiska skador och inte sällan dödsfall. Lantbrukare har rapporterat att får, grisar, kor och hästar aborterat sina foster av rädsla för fyrverkerierna. Vilda djur som rävar, harar och rådjur kan fly i panik och springa ut på tunna isar eller bland trafik på motorvägar. Studier från Nederländerna har visat att ljudföroreningarna vid nyår gör så att fåglar lämnar sina bon i panik och flyger in i träd eller hus. En studie vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att hundar får ökad hjärtfrekvens och förhöjda kortisolvärden i samband med fyrverkerier.

– Att det fortfarande är relativt fritt att använda fyrverkerier är för mig en gåta. Den kortsiktiga glädjen det ger några få måste vägas mot alla de konsekvenser fyrverkerier för med sig; lidande djur, traumatiserade människor och enorma mängder miljögifter i naturen, säger SDFs generalsekreterare Maria Lönn.

Idag är smällare helt förbjudet och de största fyrverkeripjäserna, så kallade fyratumsbomber, får sedan 2009 inte säljas till privatpersoner. Men fortfarande är mindre fyrverkerier och fyrverkeritårtor tillåtna att avfyra, utan tillstånd.

153 av Sveriges 290 kommuner har infört begränsningar av fyrverkerier för privatpersoner. Södertälje kommun ligger i framkant och uppmanar samtliga kommuner till att underteckna en skrivelse till regeringen om ett nationellt totalförbud.

Med kampanjen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner kommer vi att samla in namnunderskrifter för att varje år uppvakta ansvariga politiker. RSFP kommer den 13 december starta 365-kampanjen på Instagram och dela ett vittnesmål om dagen, följ berättelserna på Stoppa Fyrverkerier.

– Berättelserna stärker tesen om att det här inte bara är ett problem för hundar, det finns enormt många andra djur och även människor som mår mycket dåligt av fyrverkerier, säger SFs ordförande Rasmus Palmqvist och påpekar att man inte är ute efter ett totalförbud, utan bara för privatpersoner.

Det finns många, vackra alternativ till fyrverkerier: Att tända en rislykta som sakta stiger upp i den mörka himlen har de senaste åren blivit populärt. Kolla efter sådana i trä som kan förmultna i naturen i stället för metallkonstruktionerna. På många ställen i världen arrangeras eldshower, laserskådespel eller ljus- och bildspel av drönare i stället.

Tycker du också att fyrverkerier bör förbjudas för privatpersoner?

Stöd samarbetet och kampanjen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner:

Ange koden ”Fyrverkeri” i din medlemsansökan så går hela summan till kampanjen. Detta gäller oavsett om du blir stöd- eller fullbetalande medlem. Medlemsavgiften är 100 kr resp. 200 kr/år.

Kampanjen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner är ett samarbete mellan Svenska Djurskyddsföreningen och Riksföreningen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner i Sverige.

Svenska Djurskyddsföreningen har arbetat med djurskyddsfrågor sedan 1875.

Riksföreningen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner startade som en Facebookgrupp under 2017. Föreningsbildningen skedde våren 2022.

Det gemensamma målet är att verka för ett nationellt förbud för försäljning av fyrverkerier till privatpersoner, samt ett förbud för privatpersoner att använda fyrverkeriprodukter.