Nyligen kom beskedet att Kolmårdens djurpark ska sluta hålla delfiner. Det innebär att man omedelbart slutar avla och föda upp nya djur och att man nu ska påbörja arbetet för att hitta andra hem åt de tolv delfiner som finns där idag.

Kolmården är den enda djurparken i Sverige som har delfiner. Verksamheten med delfinariet startade redan 1969 och har länge varit kritiserad av djurskyddsorganisationer. Att hålla delfiner i fångenskap och samtidigt ge dem möjlighet att utöva naturliga beteenden är mycket svårt. Beskedet att stänga delfinariet grundar sig i ett beslut från 2018 där djurparken bestämde att ägna sig mer åt arter som är hotade, vilket flasknosdelfinen inte är.

Tre av Kolmårdens delfiner är äldre: 37, 39 och 40 år. De övriga är mellan tre och 25 år. Två av dessa kommer behöva skiljas från flocken eftersom de är hanar och snart blir könsmogna. Målet är dock att alla delfiner ska placeras på nya djurparker, men parken är även öppen för andra lösningar, som exempelvis ett seaside sanctuary (en fristad för djur).

– I första hand vill vi försöka hålla ihop dem, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården, och berättar för SVT nyheter att man nu ska inleda arbetet med att kontakta bland annat delfinarier och andra djurparker.

Kolmårdens djurpark uppger att man är mycket mån om att delfinerna ska få det bra och att det därför kan ta flera år innan man hittar rätt hem till dem. Under tiden kommer delfinerna som vanligt tas om hand av djurskötarna och delfinariet, inklusive föreställningar, fortsätta att hålla öppet. Svenska Djurskyddsföreningen kommer noggrant följa processen med att omplacera delfinerna.

– Det här var ett väldigt efterlängtat beslut. Delfinariet har länge varit en skamfläck för Sverige och vi ser fram mot att den försvinner. Däremot är det ju viktigt att Kolmården fortsätter att ta sitt ansvar för djuren genom att se till att de inte bara skyfflas vidare till ett annat delfinarium. Delfinerna förtjänar att få en fristad, säger SDFs generalsekreterare Maria Lönn.

Foto: Kolmården/Miche Seiko