Det efterlängtade förslaget på en ny djurskyddslagstiftning i EU, som skulle ha lagts fram i september, har av oförklarligt försvunnit från agendan. I sitt tal om EUs framtidsplaner den 13 september nämnde EU-kommissionens ordförande, Ursula von det Leyen, ingenting om den nya djurskyddslagen.

Detta är en stark indikation på att djurskyddet inte kommer att prioriteras under kommande år – trots att det tidigare utlovats, och trots att mycket arbete redan har lagts ner på att ta fram förslaget.

EUs djurskyddslagstiftning är kraftigt föråldrad och ligger i många delar efter den svenska. Djurtransporter, burhöns och ensamboxar för kalvar är några av de områden som förväntas få skärpta krav. Varför arbetet har stannat av har inte fått någon förklaring. Några tänkbara teorier är att lagförslaget kommer att vattnas ur eller bli kraftigt försenat – eller i värsta fall hamna i papperskorgen.

Nu har du chansen att skriva till Ursula von der Leyen och uppmana henne att hålla sitt löfte och leverera förslaget under nuvarande mandatperiod. Gå in på länken här.